;
Blog > Komentarze do wpisu
mam smaka na fesiwal

Podoba mi się ten pomysł. Świętowanie. Organizowanie dni potraw. Dla prawdziwych smakoszów, slowfoodowców. Ja się zapisuję, choć rzadko gotuję.

Trwa Tydzień Potraw polskich 

Zdążysz przygotować jeszcze coś dyniowego, bo Festiwal Dyni w toku. Apetyczna zupa porowo- dyniowa tu (oraz nie tylko dyniowe cuda-niewidy) i inne dyniowe przepisy tu

Już się przygotuj na Tydzień Orzechowy

Załapię się jeszcze na Pieczenie Chleba. Może 14 grudnia będzie moim piekarnianym debiutem?

Może ja zaproponuję Weekend buraków?? Albo lepiej niech ktoś zrobi to za mnie!

wtorek, 28 października 2008, kemotalamot

Polecane wpisy

  • Okno

    Ja naprawdę lubię takie dni, jak ten którry właśnie przemija ;)

  • rowery i Prenzlauer Berg

    Berlin to miasto rowerów, nie jest ich tam tak wiele jak w Amsterdami, ale jest ich napewne duuuuuużo. To miasto dla mnie pod kolejnym względem;) : W Berlinie

  • Jest i wiosna!

    Mój wiosenny cel: oswoić aparat, aby te zdjęcia były doskonalsze (ja nie wiem dlaczego, ale widzę, że blox zniszczył jakość niektórych z tych nich). I w końcu o

Komentarze
e.milia
2008/10/29 20:01:13
Właściwie mi też się podoba taka idea. Nie gotuję wiele, ale może właśnie takie świętowanie to dobra okazja do rozszerzenia swojego kulinarnego repertuaru i umiejętności. Na przykład, z kuchni typowo polskiej, nie przychodzi mi do głowy żadna potrawa, którą już przyrządzałąm, poza rosołem i kotletami schabowymi, ale może spróbuję odtworzyć jakieś inne smaki dzieciństwa.
Co do orzechów, to może nauczę się piec jakieś inne ciasto, niż te, które umiem :)
A upieczenie własnoręcznie chleba to moje marzenie!
-
chihiro2
2008/10/30 18:14:01
Ciekawe :) W zeszlym tygodniu ugotowalam zupe dyniowo-soczewicowo-marchewkowa z nerkowcami, ale ostatnio bazuje na potrawach, ktore umiem przyrzadzac i jakos wena tworcza w kuchni mnie opuscila. Sprobuje niedlugo bardziej sie postarac i upichcic cos nowego :)
-
2008/10/30 20:31:20
chihiro2: Ale jesteś okropna! Naqpisałaś o tej zupie i ja mam teraz na nią ochotę, a składników na nią brak w lodówce ;) Jutro ją zrobię!Tylko jakbyś mogła napisz co i jak po kolei mam zrobić!

e.milia: Dla mnie to rewelacyjny pomysł! Cieszę się, że coraz więcej Polaków przykłada wagę do tego, co i jak je i myślę, że organizowanie takich festiwali świadczy właśnie o tym. Stajemy się bardziej świadomi tego, co jemy, jaki to ma wpływ na nas. Delektujemy się smakami, poszukujemy nowych inspiracji. A kuchnia polska tak naprawdę jest bardzo bogata, wystarczy poszperać!
-
e.milia
2008/10/31 00:35:06
Ja też uważam, że kuchnia polska jest bogata, chociaż zauważam, że trochę zmalałą jej popularność na rzecz innych kuchni świata. Może dlatego, że, wychowani na tradycyjnych daniach, szukamy nowych smaków. No i przede wszystkim mamy dostęp do innych przepisów, a także produktów. Jednak ja chciałabym nauczyć się przyrządzać tradycyjne polskie dania.

O tak, Chihiro, zdradź przepis na zupę! Brzmi interesująco.
-
chihiro2
2008/10/31 15:59:41
To bardzo prosta zupa, wymyslilam sama przepis, bo po prostu mialam kilka pomaranczowych skladnikow i zdecydowalam sie je polaczyc :) Najpierw trzeba zeszklic na patelni cebulke, do tego dodac troszeczke chili albo ostrej papryki (zeby zupa nie byla mdla). Dodac pokrojona drobno marchewke, pokrojona w kostke dynie, i sucha pomaranczowa soczewice (ilosc zalezy od Waszego uznania). Dodac kilka szklanek bulionu warzywnego. Gotowac wszystko ok. pol godziny na niewielkim ogniu, az bedzie miekkie. Mieszac od czasu do czasu, by sie nie przypalalo. Na koniec dodac troszke ziol (moze byc bazylia, oregano, moze byc pietruszka, czarnuszka czy lubczyk - co lubicie). Zmiksowac calosc i po rozlaniu zupy-kremu na talerze, dodac pieprz i po kilka nerkowcow na talerz. Smacznego!
-
2008/11/01 00:41:33
e.milia: Poszukaj, poszperaj. W książkach, w Internecie. Pamiętam, że kiedyś Makłowcz mówił, ze obecnie kuchnia polska to schabowy i pomidorówka. A jakby sięgnąć jej korzeni to okazuje się, że wyróżnia ją ogromna różnorodność i bogactwo smaków. Wielość regionalnych potraw i produktów, często u nas jeszcze nie docenianych. A na Zachodzie z kuchni regionalnej robi się wielki atut. Choć i to u nas się zmienia..Choć aktualnie nadal zapomina się o pięknym rozkoszowaniu się najróżniejszymi specjałami. Jestem za poszukiwaniem nowych smaków i doznań, ale chcę także tworzyć polskie smaki, sięgać do źródeł. www.kuchniapolska.prv.pl/ www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=59

chihiro2: Dziękuję. Dziś nie udało mi się jej upichcić, ale w przyszłym tygodniu robię ją na bank!Ciekawa jestem smakowych wrażeń.. I nie mogę się doczekać!